2009-01-29

Ortnamnen i Norra Åsbo härad

Som framgått är jag intresserad av ortnamn och deras historia. Jag sitter f.n. också med i Ängelholms kommuns gatunamnskommitté, som har till uppgift att ta fram förslag på namn på gator, kvarter och platser i kommunen.
Nu vid nyår kom en ny del i serien Skånes ortnamn. Det är delen som behandlar Norra Åsbo härad, vilket i vår kommun omfattar socknarna Munka-Ljungby, Tåssjö, Tåstarp och Össjö. Författare är Carl-Erik Lundbladh på Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund.
Med denna utgåva är hela nuvarande Ängelholms kommun täckt i serien Skånes ortnamn. De andra delarna är Bjäre härad och Ängelholms stad, sammanställd av Bengt Pamp och utgiven 1964, och Södra Åsbo härad, utgiven 1962 av Bertil Svensson och Sven Benson.
Det pågår ett arbete med att digitalisera ortnamnsarkivet. Arbetet är inte färdigt, men redan nu kan man göra roliga fynd. Här finns länken till registret!

2009-01-11

Vad är "Klören"?

"Klören" kallas området norr om Vegeås mynning i Skälderviken. Jag och andra har funderat över vad namnet betyder och kommer ifrån. Till sist frågade jag Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund, och efter en del brevväxling och funderande kom följande resultat från Claes Ringdahl vid denna institution. (Texten är ett av mig bearbetat citat/JB): namnet kanske kan ha att göra med den lilla runda vik med tillhörande näs som fanns i Vegeås mynning. Flygfoton visar att två små vikar, eller kanske snarare bukter, finns på ungefär samma plats som den inbuktning som kan observeras på Generalstabskartan av 1860. Namnet Klören är i det här fallet är inte primärt namn på denna vik utan snarare en uppkallelse efter den klöder ’havstång’ (Rietz Ordbok över svenska allmogespråket, sid. 630) som sannolikt ofta fyllt den lilla viken och som småningom gett upphov till benämningen av först viken och sedan det kringliggande området. Jfr klöter, klöder och klör, benämning på blåstång på svenska östkusten (Rietz som föreg, sid. 332). Aningen anmärkningsvärt i sammanhanget är att en äldre generation ornitologer tydligen inte använde namnet, utan att det i fågelskådarkretsar verkar ha introducerats av yngre - klöder eller klör är knappast ett i dag använt ord och den litteraturhänvisning som finns hos Dialekt- och ortnamnsarkivet som enda belägg anvisar Bo Peterssons förtjänstfulla fågelinventering i Kullabygd 1982.